Järkevää taloushallintoa.

Ota yhteyttä: +358 10 324 2290 info@yrityspalveluitu.fi    

Nyt on aika hankkia sähköiset tunnukset arvonlisäveron ja työnantajasuoritusten ilmoittamiseen

Sähköinen

Arvonlisäveroilmoitus, työnantajasuoritukset ja muut oma-aloitteiset verot ilmoitettava sähköisesti verottajalle vuoden 2017 alusta.

Oma-aloitteiset verot on ilmoitettava sähköisesti verottajalle 1.1.2017 ja sen jälkeen alkavilta verokausilta. Veroilmoitus voidaan antaa ainoastaan erityisestä syystä paperilomakkeella. Paperi-ilmoitusten määräpäivä on sama kuin sähköisesti annettavien ilmoitusten, eli 12. päivä kutakin kuukautta. Verottaja tiedustelee syytä paperisen ilmoituksen antamiseen valvonnassaan.

Jos yrityksellä ei ole Katso-tunnistetta, kannattaa sellainen hankkia nyt tai valtuuttaa kirjanpitäjä antamaan yrityksen ilmoitukset sähköisesti. Henkilöasiakkaat voivat tunnistautua verkkopankkitunnuksilla.

Nykyisen Verotili-palvelun korvaa OmaVero-palvelu. Kausiveroilmoitusten sijaan verokaudelta annetaan veroilmoitus, esimerkiksi Veroilmoitus arvonlisäverosta.

Eija

Sähköisen taloushallinnon koulutus – miksi ihmeessä?

Itua

Satakunnan Yrittäjien DigiBusiness -hanke pyrkii edesauttamaan mikro- ja pienyrittäjien digitaalisten työkalujen käyttöönottoa ja tietoisuutta etenkin taloushallinnon ja markkinoinnin saroilla. Eikö kuulosta hienolta? Ehkä vähän jopa liian hienolta?

Sähköinen taloushallinto – sanapari kuulostaa melko pelottavalta ja suurelta. Ahdistaa. Moni yksin-, mikro- tai pienyrittäjä saattaa ajatella taloushallinnon sähköisyyden olevan isompien yritysten asia. Myöskään vanhoja, totuttuja toimintatapoja ei kovin kevyin perustein lähdetä muuttamaan. Moni voi myös ajatella, ettei kirjanpidon ja taloushallinnon käytännön toteutus ole yrittäjän asia vaan nimenomaan tilitoimiston ja kirjanpitäjän päänsärky.

Sähköinen taloushallinto tarkoittaa kuitenkin tavallisia arjen asioita. Myyntilaskua ei tarvitse tulostaa paperille ja viedä postiin. Ostolaskua ei tarvitse hakea postilaatikosta, avata kirjekuorta ja siirtää pinoon odottamaan hetkeä, jolloin väsynyt yrittäjä iltamyöhällä pakottaa itsensä verkkopankkiin hakkaamaan maksuja. Yrityksen taloustiedot ovat jatkuvasti ajan tasalla. Yrittäjä voi seurata yrityksen tunnuslukuja, milloin ja mistä tahansa.

Sähköinen taloushallinto ei ole kallista, eikä edes vaikeaa. Se on kaikenkokoisten yritysten saatavilla sekä hyödyttää merkittävästi myös pientä yritystä ja yksinyrittäjää. Nettiyhteyden päässä oleva laite, on se sitten tietokone, tabletti tai älypuhelin, on ainoa tekninen vaatimus. Sähköisen toimintatavan tuottama ajan-, rahan- ja vaivansäästö on merkittävää ja mahdollistaa, että yrittäjä voi iltaisin tehdä jotain muuta kuin töitä. Yrittäjälle jää myös aikaa keskittyä yrityksensä kehittämiseen ja siihen, mitä hän itse parhaiten osaa. Kirjanpitäjästä kuoriutuu yrittäjän paras kaveri – kumppani, joka antaa kullanarvoisia vinkkejä ja huomioita juuri sinun yritystoiminnastasi.

DigiBusiness -hankkeen sähköisen taloushallinnon koulutuksissa keskitytään konkreettisiin hyötyihin. Kokonaisuus ja erilaiset vaihtoehdot käydään läpi kädestä pitäen ja ymmärrettävästi – siten, että jokainen ymmärtää. Konkreettinen vinkkilista sähköisen taloushallinnon käyttöönottoon kuuluu hintaan.

Kouluttajana toimin minä. Sähköinen taloushallinto on lempiaiheeni ja kouluttaminen on mielipuuhaani. Tule mukaan – lupaan ettet kadu.

Mari

Siirry sinäkin syksyyn uusin työkaluin

Uudet työkalut

Koulussa aloitettiin lukuvuosi ainakin ennen vanhaan uusien kirjojen, kynien, vihkojen ja viivoittimien ihastelulla. Niiden avulla koulunkäynti alkoi iloisesti, kaikki tuntui olevan järjestyksessä ja kirjoja selailtiin innokkaina – mitä kaikkea niissä onkaan? Muistatko tunteen?

Yrittäjä, mieti omia taloushallinnon työkalujasi, ovatko ne jo vähän rypistyneet ja rutistuneet, onko kirjassa vanhaa tietoa, kynä huonossa terässä ja paperi täynnä edellisvuotisia merkintöjä?

Meneekö kirjanpitoon ja kuittien kanssa puuhasteluun kallista vapaa-aikaasi tai luvattoman paljon työaikaasi? Joudutko itse tekemään kirjanpitäjälle valmiiksi reskontratarkistuksia ja kirjauksia? Etkö jaksaisi availla postilaatikkoon tipahtelevia laskuja? Jääkö asioita hoitamatta kiireessä tai väsymyksen vuoksi? Vai kaipaatko muuten vain uutta tapaa tehdä asioita?

Meillä on sinulle ratkaisu. Ota käyttöösi sähköinen taloushallintojärjestelmämme – kuittien kanssa pelailuun menee tämän jälkeen huomattavasti vähemmän kallista aikaasi. Esimerkiksi ostolaskun avaat kännykälläsi ja kuittaat sen hyväksytyksi yhdellä napautuksella. Myyntilaskusi lähtevät halutessasi suoraan sähköisinä asiakkaillesi, niiden postitusvaihe jää sinulta kokonaan pois. Kirjanpitosi raportit ovat ajan tasalla nähtävilläsi, tiliotteet tulevat kirjanpitoon suoraan pankistasi.

Muistele miltä uuden lukukauden aloitus tuntui, aloita sinäkin yrityksellesi uusi aikakausi uusin työkaluin!

Eija

Siivousyrittäjä Maija sairastui

Sairauspäiväraha

Maija tulee murtuneen näköisenä tilitoimistoon. Hän on toiminut vuosikausia yrittäjänä ja saanut työstään kohtuullisen toimeentulonkin. Mutta nyt hän oli sairastunut eikä ole pystynyt tekemään työtään yli viiteen viikkoon. Firman työt hän oli saanut järjestettyä tilapäisen työntekijän avulla, palkkakulut tietenkin juoksevat työstä koko ajan.

Maija oli saanut päätöksen Kelan sairauspäivärahasta.

- Miksi tämä on näin pieni? Mulla kuitenkin jää käteen firmasta muutama tonni kuukaudessa. Miten tässä Kelan rahassa ei ole sitä huomioitu?

Kirjanpitäjä kaivaa Maijan kansion esiin, klikkailee konettaan hetken ja huokaisee. Niinhän se oli, Maija on halunnut maksaa alinta mahdollista YEL-työtuloa. Ja se Kelan sairauspäiväraha on laskettu tämän työtulon perusteella.

Tilitoimistossa on ehdotettu työtulon nostoa useampaankin kertaan, mutta Maijaa on hirvittänyt kuukausittaisen YEL-vakuutusmaksun kokonaissumma. Kirjanpitäjä on koettanut esittää, että YEL-maksut saa vähentää verotuksessa, ne pienentävät Maijan verotettavaa tuloa. Kannattaisi nostaa YEL-maksua edes hiukan – sillä on heti suora vaikutus veroihinkin, joiden suuruutta Maija myös on harmitellut. Maija on kuitenkin joka kerralla ilmoittanut, että jatketaan nyt vielä kuitenkin tällä samalla tasolla vielä vuosi.

Yrittäjän sairausloman, vanhempainvapaan ja työttömyyden aikainen toimeentulo perustuu hänen itse määrittämäänsä YEL-työtuloon. Sen määrittäminen oikealle tasolle on tärkeää. YEL-maksu on iso erä, mutta se on sijoitus tulevaisuuteen.

Eija

Pieni vinkki aloittavalle yrittäjälle – mikä on kuitti?

Kuitti

Kuittien kanssa on joskus ongelmia. Yrittäjä hoitaa usein itse maksuliikenteensä, ja tulostaa sitten kuitin kirjanpitoon. Kirjanpitäjä toivoo saavansa materiaalin mukana sen alkuperäisen laskun, jossa näkyvät ostotapahtuman tiedot: mitä on ostettu, kuka on myynyt, onko laskulla arvonlisäveroa ja miten paljon ja millä prosentilla. Sekä onko lasku maksettu kokonaan ja milloin se on maksettu?

Maksuhuomautuskaan ei ole riittävä kuitti, siinä ei useinkaan ole eritelty varsinaisen laskun tietoja. Ja monesti sen loppusummaan on kertynyt jo perimiskuluja ja korkojakin – alkuperäisen laskun etsimiseen ja selvittelytyöhön saattaa mennä aikaa, mikä lisää asiakkaan kustannuksia. Alkuperäisen laskun arvonlisäverot jäävät lisäksi vähentämättä, koska niitä ei maksuhuomautuksilla yleensä eritellä.

Verkkopankista tulostettu maksukuittikaan ei sisällä tarpeeksi tietoa kirjanpitäjälle – ainakin ne arvonlisäverot jäävät vähentämättä, koska alkuperäistä laskua ei ole. Kerran viime vuosikymmenellä sain koko kuukauden materiaalit eteeni, aloittava yrittäjä oli repinyt ja heittänyt laskut roskakoriin ja toi pankista tulostamansa maksukuitit kirjanpitoon. Niin hän on tehnyt aina kaikille laskuille maksun jälkeen. Silloin teki mieli hakata päätään seinään, miksi en selittänyt tätä etukäteen!

Taskun pohjalle ja auton tuulilasille ei lämpöpaperitositteita kannata jättää pitkäksi aikaa. Lämpöpaperi on sellaista taikapaperia, että tiedot katoavat siitä herkästi. Ja olkaa niin kilttejä, ettette teippaa lämpöpaperikuitteja teipillä A4-paperille, se teipin kohta katoaa näkyvistä! Ja teippaus/nidontainto voi aiheuttaa säntillisemmälle kirjanpitäjälle tuskaa, jos siinä nipussa on usean eri kuukauden alvillisia kuitteja – kesäkuun kirjanpitoon ei saisi tunkea vielä heinäkuun kuitteja.

Olisi toivottavaa, että tehty hankinta liittyy yrittäjän liiketoimintaan. Verottaja ainakin kaipaa perusteluja, jos hankittu tarvike ei sovi yrityksen toimialaan. Joskus tositteella on vain myyjäliikkeen tuotekoodi, jonka perusteella sitten ryhdytään päättelemään, mitä se on. On aina ilo huomata, jos asiakas on itse selventänyt tositteeseen, mitä on hankittu.

Yleensä saamani materiaalit ovat hienossa kunnossa, mutta tällaisia ongelmia on joskus tullut eteen. Sähköisen kirjanpidon myötä nämäkin tuskat ovat vähentyneet kovasti. Tehdään yhdessä parempaa bisnestä.

Eija