Alkutuottaja, muista ilmoittaa alvit

Verottajalta tuli tiedote, että kausiveroilmoituslomaketta ei tule enää erikseen maa- ja metsätalouden veropapereiden mukana.

Kausiveroilmoitus tarkoittaa sitä vanhaa kunnon arvonlisäveroilmoitusta. Nimi on muuttunut jo muutama vuosi sitten, mutta lomakkeen nimen muutos ei välttämättä ole jäänyt mieleen, kun ilmoitus tehdään vain kerran vuodessa. Ilmoitus pitää jättää 29.2. mennessä.

Kaikki eivät vielä ole siirtyneet sähköisen kirjanpidon alkuportaallekaan eli tietokoneen käyttäjäksi, joten nyt tuon lomakkeen hankkiminen aiheuttaa ylimääräistä unettomuutta. Varsinkin, kun verottaja lähettää hanakasti yli tuhannen euron arviolaskun tekemättömästä ilmoituksesta. Voin helpottaa tuskaa ja kertoa, että Yrityspalvelu ITU auttaa tässäkin ongelmassa – lomakkeita saa meiltä. Ei edes tarvitse olla asiakkaamme.

Verohallinnon webinaarissa kerrottiin, että Suomessa jäljellä noin 40 000 maatilaa ja näistä noin puolet tarjoaa oikeasti elannon maatilan pitäjälle. On siis olemassa noin 20 000 maatilaa, joissa maatalouden harjoittaminen on pientä ja vaatimattomampaa. Kirjanpitokin tehdään usein vielä käsin tilikirjaan, josta tiedot siirretään veroilmoituksille. Tai on ainakin näihin päiviin asti tehty tällä tavalla.

Verottaja on siirtämässä palvelujaan sähköisiksi ja tämä kausiveroilmoituksen puuttuminen lomakkeiden joukosta on siitä yksi esimerkki. Jos maatalouden harjoittajalla on tietokone ja hän on tottunut käyttämään verkkopankkia, ilmoitusten teko sähköisesti ei tuottane ongelmia. Vielä tällä hetkellä sen paperisenkin lomakkeen saa verottajalle lähettää. Mukaan tuleva kausiveroilmoitus pitää vain jostain erikseen etsiä.

Eija