Firman pakettiauto

”Firmalle ostettiin pakettiauto yksityishenkilöltä viisi vuotta sitten. Kirjanpitäjä pysyi lujasti kannassaan eikä suostunut vähentämään arvonlisäveroa hankintahinnasta, vaikka sitä siinä taatusti oli ja se vielä laskettiin valmiiksi maksukuittiin. Nyt sama juutas väittää, että firman on maksettava arvonlisäveroa sen samaisen auton myynnistä! Mitä tämä tarkoittaa? ” Nimim. Vaihdan kirjanpitäjän

Yksityishenkilöltä ostetun pakettiauton arvonlisäveroa ei saa vähentää, koska auto ei ole ollut kyseisellä henkilöllä arvonlisäverollisessa käytössä. Yksityinen henkilö tuskin on ollut edes arvonlisäverollisten rekisterissä.

Autosta koituneiden kulujen arvonlisäverot ovat toki olleet vähennyskelpoisia. Ne on saanut vähentää kokonaan, jos auto on ollut kokonaan arvonlisäverollisessa käytössä. Jos autolla on ajettu myös yksityisajoja, niiden osuus kustannuksista ei ole ollut vähennyskelpoista ja kuluja on oikaistu tältä osin verotuksessa.

Joskus on vaikea käsittää, miksi yrittäjän täytyy maksaa vero, vaikka hän itse ei sitä saa autoa ostaessaan vähentää eikä välttämättä uusi ostajakaan sitä pysty vähentämään, jos hän sattuu olemaan yksityishenkilö.

Asiaa ei kuitenkaan määrittele se, mitä auton aiempi omistaja tai uusi omistaja saavat tehdä, vaan se, mihin myyjä sitä autoa on käyttänyt. Jos auto on ollut arvonlisäverollisessa käytössä, sen myynnistä suoritetaan vero.

Jos olet hankkimassa yrityksellesi käytettyä pakettiautoa yksityishenkilöltä, juttele ensin kirjanpitäjän kanssa, vaikka meidän ITUlaisten.

Eija