Taloyhtiön yhtiökokouksessa hoidetaan asumisviihtyvyyttä

Pitäisiköhän sinne mennä? Jos sitten joutuu sanomaan kokouksessa jotain tai äänestämään. Tulee riitaa tuon naapurin kanssa, jos se ei olekaan kanssani samaa mieltä. Valitti talvella taloyhtiön pihakuusen valoistakin. Minä kyllä pidin niistä.

Asunto on monen elämässä se suurin sijoitus, ja moni jättää sitä koskevat päätökset toisten päätettäväksi. Yhtiökokoukseen osallistumalla pääset kuulemaan yhtiön sen hetkisestä tilanteesta, tulevista suunnitelmista ja rahankäytöstä.

Ja kaikkein pahinta – ne voivat määrätä minut sinne hallitukseen. Enhän minä siellä mitään osaa.

Taloyhtiöiden hallitukset hoitavat talon juoksevia asioita ja kokoontuvat tarpeen vaatiessa. Jos yhtiössä ei tehdä remontteja ja elo on ongelmatonta, hallitus kokoontuu harvakseltaan. Hallituspaikka antaa hyvän näkökulman talon asioihin. Ei sitä kannata pelätä.

Ne tuloslaskelmat ja poistot ovat ihan käsittämättömiä.

Yhtiökokouksessa käydään läpi viime tilikauden tiedot. Tuloslaskelmalla näkyvät saadut vastikkeet ja muut tuotot sekä taloyhtiön kulut. Jos tuotot ovat kattaneet menot, yhtiövastike on ollut riittävä ja sen vuoksi tuskin on vastikkeen korotuspaineita. Ellei sitten suunnitella korjauksia, jotka vaativat osakkailta lisärahoitusta.

Ja innokkaimmat suunnittelevat haravointitalkoitakin, eihän minulla ole edes haravaa tai työhanskoja.

Taloyhtiöissä säästetään usein kustannuksia hoitamalla pieniä töitä porukalla. Talossa voi olla tarkka työvuorolista, toisessa vietetään kerran keväällä haravointi-ilta ja paistetaan makkaraa. Kenenkään ei kuitenkaan ole pakko osallistua talkoisiin, joskin se olisi reilua toisia asukkaita kohtaan.

Miksi tuota pihassa kasvavaa kaiken pimentävää ja roskaavaa pajupuskaa ei saada kaadettua?

Yhtiökokouksessa käydään läpi myös osakkaiden ehdottamia asioita. Jos omasta esityksestään haluaa kokouksen virallisen päätöksen, asia tulee olla yhtiökokouksen esityslistalla. Yhtiökokouksen esityslistalle asiansa saa, kun ilmoittaa siitä niin ajoissa hallitukselle tai isännöitsijälle, että se ehtii esityslistalle. Osakkaan esitys yhtiökokoukselle käsitellään kohdassa ”Osakkaiden yhtiökokoukselle esittämät asiat”. Sama mahdollisuus on annettu asunto-osakeyhtiölaissa myös talon asukkaille.

Tekisikö joku jotain tuolle vuotavalle rännille? Vesi lentää keittiön ikkunaan ja sotkee sen.

Yhtiökokous päättää tulevista korjauksista. Hallitus esittää yhtiökokouksessa tulevien vuosien korjaussuunnitelmat, ja kokous hyväksyy taikka hylkää ne. Korjaussuunnitelma tehdään aina viideksi vuodeksi eteenpäin.

Yhtiökokoukseen kannattaa ehdottomasti lähteä mukaan, koska kyseessä on oman varallisuutesi ja asumisviihtyvyytesi hoitaminen. Yhtiökokouksen etenemisestä löydät tietoa Taloyhtiö.netistä

Eija, isännöitsijä